Taules d'experiències 2019

CEIP Santos Samper de Almudévar

1/5

Procés de transformació del pati per convertir-lo en un espai natural, de joc i aprenentatge. 

S’ha aconseguit modificar una part important del pati de primària, principalment amb finançament propi de les famílies i treball comunitari. 

A l’actualitat els canvis són evidents: l’alumnat fa un nou ús de l’espai i es redueixen els conflictes, tant a l’hora del pati com a la del menjador. 

Al centre s’està donant un canvi en els docents respecte a l’ús del espais exteriors, però està sent lent; en canvi les monitores de menjador l’estan aprofitant al màxim.

NOM ESCOLA: CEIP Santos Samper de Almudévar

NOM PROJECTE: Un cole, una ilusión 

EQUIP PROMOTOR: Grup de famílies

TIPOLOGIA PROJECTE: Transformació del pati de l’escola

EMPLAÇAMENT: Almudévar, Osca

AGENTS IMPLICATS: Famílies, equip docent, nenes i nens, ajuntament, monitores de menjador

ANY INICI:  2015

CEIP As Covas - Meaño

1/5

El procés de canvi dels espais naturals de l’escola s’emmarca dins del desenvolupament del nou projecte de centre.

La recerca d’un canvi de paradigma educatiu implica canvis en la mirada i l’enfocament dels espais exteriors del centre.

Un entorn natural privilegiat motiva a realitzar una posada en valor real que redundi en la infància.

El joc divers i lliure, la cultura popular, el desenvolupament psicomotor i integral del nen/a, les relacions entre tots els integrants de la comunitat... contribueix a generar moments i relacions que perdurin en la memòria dels nens i nenes.

El propi procés de transformació del pati ha de servir com aprenentatge per tots els agents implicats.

NOM ESCOLA: CEIP As Covas - Meaño

NOM PROJECTE: Proxecto de transformación da nosa escola

EQUIP PROMOTOR: Comunitat educativa

TIPOLOGIA PROJECTE: Posada en valor dels espais naturals de l’escola

EMPLAÇAMENT: Comarca de O Salnés, Pontevedra

AGENTS IMPLICATS: Claustre de professors i professores, Consello escolar infantil, Comisión de familias de patio, ANPA “A Toxa”

ANY INICI:  2018

CEIP Martínez Valls

1/5

A la primavera de 2016, i des de diferents sectors de la Comunitat Educativa, va sorgir la inquietud de reflexionar al voltant del pati de l’escola.

Famílies i mestres van coincidir en la necessitat de donar visibilitat a l’espai exterior de l’escola, com un espai de joc i aprenentatge més ric, que donés resposta a les necessitats reals de xiquets i xiquetes.

En aquell moment es va iniciar un procés d’observació, reflexió, i treball conjunt, que poc a poc ha anat enriquint el pati i la comunitat. 

Aquest camí ha ajudat a posar en valor el que tenim i a treballar posant la mirada en un objectiu comú, els infants i el seu dret a gaudir del joc en un espai renaturalitzat i ric en oportunitats.

NOM ESCOLA: CEIP Martínez Valls

NOM PROJECTE: Pati Actiu

EQUIP PROMOTOR: Comissió mixta formada per famíles i professorat TIPOLOGIA PROJECTE: Projecte de corresponsabilització de la comunitat educativa

EMPLAÇAMENT: Ontinyent, València

AGENTS IMPLICATS: Diferents agents de la comunitat educativa: xiquets i xiquetes, famílies, professorat i Ajuntament

ANY INICI:  2016

CEIP Trabenco

1/5

El projecte de Transformació del Pati del CEIP Trabenco sorgeix de la iniciativa de la Comisión de Medio Ambiente (pares i professors), i el Comité de Medio Ambiente Infantil (nens i nenes de 1r a 6è de primària) en el curs 2013-14.

Per desenvolupar aquest projecte es va començar una reflexió amb tota la comunitat educativa que va permetre analitzar la realitat del pati com a espai de joc i quins eren els punts on s’havia d’intervenir.

En aquests anys s’ha: realitzat un hort amb calaixos de fusta, instal·lat el reg per goteig per la plantació d’enfiladisses i flors a la tanca de l’escola, construït mobles i dues casetes de fusta, recuperat una antiga senda botànica, hi ha un viver d’arbres i s’han plantat arbres nous, i s’ha intervingut a l’espai de la font (projecte en curs).

És un projecte que des de l’inici es va plantejar a llarg termini i que està en constant revisió.

 

NOM ESCOLA: CEIP Trabenco

NOM PROJECTE: La Integración del Patio como Espacio Educativo

EQUIP PROMOTOR: Comunitat educativa

TIPOLOGIA PROJECTE: Projecte participatiu de transformació de l’espai del pati

EMPLAÇAMENT: Leganés, Madrid

AGENTS IMPLICATS: Comunitat educativa

ANY INICI:  2013-14

CEIP El Pilar

1/5

El Ceip El Pilar, és una escola rural de 56 alumnes agrupats en 3 aules mixtes, situada als afores del poble i envoltada de bosc. 

Sempre ha comptat amb un bosc on hi ha la zona de parc infantil. 

El curs passat es va decidir ampliar l’oferta d’espais de socialització i de jocs psicomotrius, i es van  fer unes jornades on es van convidar les famílies per tal de col·laborar.  

En cap moment es va remodelar com a tal l’espai existent, simplement es va dotar de més zones a un lloc de per si molt valuós, a més d’aprofitar per estretir lligams amb els pares i mares dels infants de l’escola.

 

NOM ESCOLA: CEIP El Pilar

NOM PROJECTE: Condicionament de l’entorn natural del CEIP El Pilar

EQUIP PROMOTOR: Equip docent

TIPOLOGIA PROJECTE: Condicionament de l’entorn natural existent

EMPLAÇAMENT: Formentera, Illes Balears

AGENTS IMPLICATS: Escola i famílies

ANY INICI:  2017 

Bosc Escola Tataküa