top of page

I JORNADES PERMACULTURA i BIOCONSTRUCCIÓ EN L’ÀMBIT EDUCATIU. 2017

Molt més que plantar dos arbres o fer un hort al pati de l'escola

​

 

Les jornades neixen com a resposta a un fenomen en creixement en el nostre territori, el redisseny de patis i espais escolars per ser transformats en espais d'aprenentatge.
Aquells que ja estan treballant en el redisseny dels seus espais o s'ho estan plantejant es troben davant de processos complexos i moltes vegades sense guies clares de com fer-ho.

La transformació dels espais ve donada per un canvi profund en les metodologies i projectes educatius d'escoles que estan treballant nous reptes en pro d'una educació d'acord amb la societat actual i la realitat que ens envolta.

​

Les jornades es plantegen com a lloc de trobada per a professionals del món de l'educació, la permacultura i la bioconstrucció. Es realitzen taules de treball, per facilitar l'intercanvi d'experiències, a més de ponències, debats i taules rodones amb l'objectiu d'analitzar quina és la situació actual (permacultura- educació), quins podrien ser els escenaris futurs paradigmàtics i quines haurien de ser les accions a implementar per arribar-hi.

​

L'esdeveniment, coordinat i dinamitzat per El globus vermell, compta amb la presència d'Antonio Marín, de Ecohabitar; Julio I. Pérez, permacultor reconegut internacionalment vingut de Noruega per a l'ocasió; Antonio Scotti, de Cambium permacultura en formació; Inés i Richard, de Permacultura Montsant; Iñaki Urquia, amb les seves Escoles del Bosc a Navarra; Clara Pons i Marta Secall, del grup "Com està el pati" de l'Associació Rosa Maria Sensat; i Maite Mínguez, del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, entre molts altres que van mostrar i van compartir els projectes permaculturals o de bioconstrucció que estan duent a terme en l'àmbit educatiu.

​

El canvi és vast i toca a totes les persones de la comunitat educativa així com les estructures físiques i filosòfiques del sistema. La permacultura entesa com a eina que ens dóna les pautes per redissenyar un sistema en desequilibri, està sent en molts casos l'eix vertebrador dels processos de transformació dels ecosistemes escolars; jornades com aquestes són un pas més perquè el fenomen es vagi estenent i normalitzant.

​

OBJECTIU DE LES JORNADES

​

En els últims 15 anys, la ciutat de Barcelona ha treballat i caminat cap a la construcció d'una ciutat més conscienciada respecte el medi ambient: estalvi energètic, disminució de la producció de residus, ús de la bicicleta, creació de zones per a vianants i espais verds, educació per la sostenibilitat a les escoles, etc. Però encara queda molt camí per fer, el model de vida i de ciutat que tenim segueixen sent insostenibles i cal repensar-los.

Des de diferents àmbits del món de l’educació s’ha treballat la naturalització dels espais exteriors tot integrant-los en el sistema educatiu i incloent certes activitats relacionades amb la natura en els currículums escolars.

El que ens ha dut a organitzar aquestes jornades és l’efervescència que es viu actualment en aquest sector a Catalunya. En són exemples importants el projecte Escola Nova 21 (aliança per un sistema educatiu avançat), al qual s’hi ha adherit unes 500 escoles de Catalunya; el programa Hack the School de la Fundació Jaume Bofill, que promou el redisseny dels espais escolars; la jornada Drets dels infants a la ciutat impulsada per l’Ajuntament de Barcelona i la quantitat d’escoles a títol individual que estan treballant per repensar l’espai exterior dels seus centres de la mà de professionals de l’àmbit de la pedagogia (com El nou safareig), la bioconstrucció o la permacultura.

A les jornades, especialistes de l’àmbit pedagògic i educatiu del nostre país i d’arreu i professionals del món de l’ecologia, la permacultura, l’arquitectura i la bioconstrucció es troben per estudiar models existents en altres països i poder dibuixar les línies estratègiques a seguir en el nostre país.

Tot plegat amb l’objectiu d’activar la consciència col·lectiva per construir ciutats eficients i saludables que tendeixin a disminuir la dependència energètica i, en conseqüència, la petjada ecològica, tal i com marquen els objectius establerts al Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022.

​

​

OBJECTIUS ESPECÍFICS

​

- Enfortir la relació entre permacultura, bioconstrucció i educació.

- Difondre antecedents pedagògics (espai exterior + educació, escoles del bosc), referents locals i internacionals.

- Conèixer la situació legal per a l’implementació de projectes de redisseny a les escoles.

- Mostrar projectes de bioconstrucció en l’àmbit educatiu (relació de l’entorn construït i l’educació).

- Exposar projectes de redisseny del nostre territori tant en l’àmbit de la formació reglada com no.

- Donar a conèixer la permacultura com a eina de disseny per a les escoles (transformació dels patis i programes educatius).

- Definir les accions de futur per a la implementació generalitzada en l’àmbit educatiu, tot creant taules d’experts en la matèria

- Compartir coneixements de les diferents àrees tractades a través d’un Espai obert d’opinió

bottom of page