​
III Jornades
Renaturalització d´Espais Educatius.
PERMACULTURA I EDUCACIÓ
![]() |
---|


























CENTRE EDUCATIU CAIEV
CA L’AULET
L’objectiu d’aquest projecte de transformació és enriquir l’oferta pedagògica envers el respecte a la vida i els seus processos de desenvoulupament. Tot creant un centre educatiu que el seu propi funcinament ofereixi vivències en el camp de la sostenibilitat i ´ecologia en general que es puguin incorporatr fluidament en el currículum pedagògic.
​
Des del suministrament energètic, l´ús del sol. La transformació dels espais interiors i exteriors amb materials naturals seguint criteris de qualitat hidrotèrmica i acústica. l´ús de recursos biològics per cobrir les necessitats de materials pedagògics i la producció dels mateixos recursos.
​
​
Nom representant: Juan Pedro Franco, Terramans Permacultura i Bioconstrucció
​
Tipologia de projecte: Escola d’Educació Viva per infants de 3 a 15 anys.
Emplaçament: Finca rural a Sant Cebrià de Vallalta (Alt Maresme)
Agents implicats: Direcció Pedagògica, Comissió Infrastructures
Any inici: 2017

PHOENICURUS
Els espais oberts d’una escola o institut són un entorn perfecte per crear-hi un hort, plantar-hi fruiters, plantes aromàtiques o valorar les silvestres... gosar somiar en un “pati comestible”; i, a partir d’això, treballar temes tan amplis com la nostra relació amb el medi ambient o els impactes de la nostra alimentació. Com a Phoenicurus sempre hem tingut com a punt de partida l’enfocament de la permacultura, aquesta impregna tot el que fem. Així doncs, no concebem l’agricultura sense pensar en l’entorn social; i no imaginem una altra gestió de l’hort que el fluir amb la natura i els seus cicles.
​
​
Nom representant: Gisela Mir Viader
Nom de l´entitat responsable del projecte: Phoenicurus
Tipologia de projecte: Formació en permacultura i horticultura ecològica en cursos per a adults; col·laboració amb escoles i instituts; disseny i assessorament
Emplaçament: Cardedeu (Barcelona)
Agents implicats: 2 formadors de Phoenicurus + professors de cada grup classe dels centres educatius
Any inici: 2009 (inici de Phoenicurus) i 2015 (inici del treball regular amb centres educatius)
​

MAS LES VINYES
Mas Les Vinyes és un projecte de resiliència que utilitza la permacultura com a eina de disseny i filosofia de vida.
Actualment hi vivim 3 nuclis familiars -5 adults i 4 infants- i produim verdura, fruita, cereal, ous i carn. Per promoure una forma de vida més responsable organitzem formacions contínues i puntuals, rebem persones voluntaries i oferim estades de turisme conscient en un entorn natural i regeneratiu.
Participem en la recuperació de varietats antigues i autòctones de llavors hortícoles i d’arbres fruiters
​
Nom representant: Sergi Caballero i Ariadna Tremoleda. Cooperativa Mas Les Vinyes
Tipologia de projecte: Producció agrícola i formació
Emplaçament: Lluçanès - Sant Martí d’Albars
Agents implicats: 5 adults i 4 infants
Any inici: 2013
+ Info www.maslesvinyes.com/es/

BOSC ESCOLA TATAKÜA I
L´ESCOLA AL BOSC
Som un projecte Cooperatiu que gestiona un espai natural, entès com un espai d´aprenentatge actiu, on des de diferents prismes educatius, fem un acompanyament a la infància amb la natura com a referent, i el seguiment emocional com la base de les relacions educatives.
Un espai vital on les persones adultes i infants de la comunitat troben els elements necessaris per créixer amb llibertat, re-sponsabilitat i entusiasme.
Amb el Bosc Escola oferim una experiència socioeducativa a la natura, en una etapa d´escolarització no obligatòria.
Un espai permeable a altres realitats educatives de l´entorn.
Nom representant: Eva Campomar i Montse Roa
Nom de l´entitat responsable del projecte: Tataküa Coop.​
Tipologia de projecte: Cooperativa que gestiona un espai natural com a un espai d´aprenentatge actiu.
Emplaçament: Amposta (Terres de l´Ebre)
Agents implicats: Infants, famílies, acompanyants, escola pública, ajuntaments, altres cooperatives, associacions i espais d´aprenentatge.
Any inici: 2014 / 2015
​

AULA VIVA
El projecte situa els alumnes fora de l’equipament escolar, al bell mig de l´espai públic. Des d’aquesta perspectiva, dintre de l’horari escolar amb un currículum transversal, es desenvolupa l’Aula Viva.
Amb dues sessions setmanals es transmeten als alumnes de 5é i 6é conceptes d’agroecologia urbana, permacultura, treball comunitari i cooperatiu, i altres eines i metodologies de sostenibilitat, aplicats a l’espai comú que envolta l’escola. Com a projecte comunitari, té l’objectiu d’incloure la participació ciutadana des de diversos sectors com escoles bressol, primària o instituts, les Ampes i el veïnat del barri.
​
L’Aula viva és l’inici del projecte de la transformació del parc lineal que arribarà fins a estació de Sants, i connectarà amb el projecte de la Model i super illa de l’eixample per una banda, i per altra banda serà la unió entre el camí amic de Compte Borrell fins la super illa de Sant Antoni. Un macro projecte que abraça milers de metres quadrats de la ciutat de Barcelona.
Nom representant: Oriol Ferrando
Nom de l´entitat responsable del projecte: Jardins d’Emma
Tipologia de projecte: Educació agroecològica i transformació de l’ecosistema urbà.
Emplaçament: L’Eixample esquerre, Barcelona
Agents implicats: Grup pedagogic i organitzador de l´Aula viva, escola Els Llorers, Ajuntament de Barcelona.
Any inici: 2017

EL MATERIAL NATURAL A LES MANS DELS INFANTS
Un llarg recorregut en la vida de l’escola dels més petits. L’observació ens acompanya a sortir d’un un món ple de plàstic, amb estances tancades, amb mil propostes de joguines estructurades. La reflexió, un món poc creatiu, repetitiu i estressant, ens fa pensar en noves propostes.
​
Avui, gairebé desprès de deu anys, hem vençut molt reptes creant escenaris verds, “el jardí de l’escola”, retornant la natura als infants.
Mostrant dia a dia les petites històries i el seu joc, trobant allò que la ciència ja ha mostrat: els beneficis de créixer explorant el món de les relacions, el món dels sentits, el món del benestar, el món de la creativitat, el món dels records. Explicarem i mostrarem el que passa, dia a dia, creixent embolcallats de natura..
Nom representant: Marta Secall Roca
Nom de l´entitat responsable del projecte: EBM Xiquets i Xiquetes de Valls
Tipologia de projecte: Experiències
Emplaçament: Jardí de l’EBM Xiquets i Xiquetes de Valls
Agents implicats: Infants, famílies i mestres
Any inici: 2007
​









LURPEKO
SUBTERRANEOS HACIA LA SOSTENIBILIDAD
Lurpeko és un projecte social que pretén crear una plataforma on hi càpiguen diferents propostes sobre una nova visió més sostenible dins de les quatre dimensions proposades per Gaia Education (Social-Ecològica-Econòmica i Connexió amb la Natura). Per això el seu objectiu se centra en tres àmbits principals:
​
La cura de la Terra - mitjançant un projecte sostenible que pugui crear un petit grup d’hortalisses i fruites emplaçat a Delika (Araba).
La cura de les Persones - mitjançant el desenvolupament d’activitats formatives sobre les quatre dimensions de la sostenibilitat a través de la REAS i les Agendes Locals 21 i 21 Escolar.
La connexió amb la Natura - mitjançant les rutes de senderisme i el turisme sostenible
​
​
Nom representant: Ivan Tellaetxe Ulesi, Maria Jesús Yarza i Basquelands Way
Nom de l´entitat responsable del projecte: Lurpeko
Tipologia de projecte: Formació en les quatre dimensions de la sostenibilitat a través de la Permacultura i el caminar a la Natura
Emplaçament: País Basc amb seu a Delika (Lurpeko) i Donosti (Basquelands way)
Agents implicats: Ivan Tellaetxe com a promotor de Lurpeko i Alfonso Nuñez com a promotor de Basquelands Way
Any inici: 2018-19 (Lurpeko) – 2016-17 (Basquelands Way)

EmPATItza’t
ESCOLA JM CIURANA
El projecte va començar com a una il·lusió d’algunes famílies de P3 l’any 2011, que vam exposar a través de la comissió de mares i pares delegats a la l’Escola.
L’Escola va acollir el projecte amb molta il·lusió, ja que des de l’escola ja es pensava en transformar els patis de l’Escola.
Es va formar així la primera comissió famílies-escola, i conjuntament vam presentar el projecte a l’Ajuntament. La reacció de l’Ajuntament va ser molt positiva, i es van oferir de seguida a col·laborar i donar suport institucional al projecte. En aquest moment vam contactar amb El Safareig. La Carme i el Pitu han estat una suport imprescindible per al projecte, sobretot en els moments en què semblava que no anava endavant. Desprès de diversos moments de dificultats i desànim, va entrar en el projecte el Ferran Ballesteros que, desprès d’escoltar les nostres idees va plasmar-les en un plànol, tot posant la seva creativitat.
A partir del curs 2014-2015 van començar les primeres transformacions. Vam construir un iglú vegetal autosostenible, dos sorrals, vam plantar arbres... Actualment el projecte avança, i gràcies a la implicació de tots els actors actualment el tenim realitzat al 50 per cent. Continuem en marxa, i aquest curs hem realitzat diverses actuacions, i en tenim d’altres en fase de concreció, que es realitzaran abans del final d’aquest curs.
Nom representant: Ferran Ballesteros
Nom de l´entitat responsable del projecte: AFA de l’Escola Josep Maria Ciurana i Comissió EmPATItza’t
Tipologia de projecte: Projecte de transformació del pati de sorra de l’Escola Ciurana
Emplaçament: Escola Josep Maria Ciurana de Sant Boi de Llobregat, Barcelona
Agents implicats: Escola, AFA, Ajuntament, famílies i barri
Any inici: 2011








ADEQUACIÓ DEL PATI LA TRAMA

Què
Renaturalitzar el pati de l’escola omplir-lo de vida, de desnivells i aigua, oferint varietat d’espais i propostes als infants, conscients de que l’exterior és un espai d’aprenentatge.
Com
Amb un projecte d’adequació consensuat per Ensenyament i Ajuntament. Desenvolupat per l’AMPA i El globus vermell després d’un llarg procés de recollida d’opinions, desitjos i necessitats. Basat en els principis de disseny permacultural.
Quan
Durant 4 mesos, i a través de Jornades Familiars Participatives es van copsant i vivint els canvis...el mur verd, el desnivell, els dipòsits de recollida d’aigua de pluja, la bomba manual, la connexió amb la pista superior, les jardineres, el sistema de reg, les plantes, un arbre, els tendalls...
Nom representant: Mamen Artero, Carles Palau
Nom de l´entitat responsable del projecte: El globus vermell
Tipologia de projecte: Educació agroecològica i transformació de l’ecosistema urbà
Emplaçament: Escola Pública de Sabadell, entorn molt urbanitzat
Agents implicats: Comunitat educativa de l’escola, AMPA La Trama, Viver 3 turons
Any inici: 2017
+ Info: http://elglobusvermell.org/serveis/participacio-ciutadana/adequacio-pati-trama/
​





